Пътниците на метрото и други видове транспорт във Франция трябва по-добре да се въздържат от разговори, включително по мобилен телефон, за да не се увеличи рискът от заразяване с коронавирус, предупредиха здравните власти.

Необходимостта от носене на маска при използване на обществен транспорт, където социалното дистанциране е невъзможно, "трябва да бъде допълнена от такава проста предпазна мярка като отказ от използване на мобилен телефон. Като цяло е по-добре да се въздържате от говорене изцяло", се казва в изявлението.

Франция въвежда отрицателен PCR тест за всички от ЕС

Франция въвежда отрицателен PCR тест за всички от ЕС

Гражданите трябва преди отпътуването, да заявят, че ще спазват 7-дневна изолация

Експертите обаче не се съгласиха със становището на здравния министър Оливие Веран, който заяви в четвъртък, че с изключение на хирургическите маски, всички останали видове маски, особено домашните, не осигуряват подходящото ниво на защита срещу коронавирус. "Такива мерки могат да бъдат оправдани от принципа на предпазливостта, но те не разчитат на достатъчно научни доказателства", казват експерти от Медицинската академия.

Франция със седмични рекорди по COVID заболеваемост

Франция със седмични рекорди по COVID заболеваемост

Не се налагат нови забрани за момента

Според тях "такива препоръки на властите по отношение на установените навици на населението за защита срещу вируса рискуват да предизвикат объркване сред хората, както и съмнения относно точността на официалните инструкции". Академията също така препоръчва на френското население "да се носят антивирусни маски, дори когато разстоянието до най-близкия човек е повече от 1 метър", като същевременно не забравя да предпазва устата и носа.

70 000 починали от коронавирус във Франция

70 000 починали от коронавирус във Франция

Тревожна тенденция

Като цяло, пред нарастващата опасност от разпространението на нови видове коронавирус, експертите на академията смятат, че "социалните норми за защита срещу вируса" не трябва да се променят и оставят във вида, в който са установени и подобрени през редица последни месеци.