Мобилен телефон в ръкаГрадският съвет на Ню Йорк с мнозинство одобри законопроект за забраната на ползване на мобилни телефони в театри, кина, танцови постановки, в музеи, библиотеки, галерии, както и по време на лекции.

За нарушение на новия закон ще се смятат всякакви телефонни звукови сигнали и то ще бъде санкционирано с глоба от 50 долаба. Изключение ще се прави само за позвънявания, направени във връзка с извънредни обстоятелства.

Новите правила няма да важат за зрителите, намиращи се на стадиони, където се провеждат спортни състезания, предаде електронното издание NEWSru.

Миналата седмица градските съветници утвърдиха законопроект с едни от най-строгите мерки в САЩ, ограничаващи правата на пушачите. От април следващата година ще бъде забранено тютюнопушенето в повечето барове, ресторанти, игрални зали и билярдни клубове. Новият закон ще засегне 13 000 заведения в Ню Йорк.

Досега за най-неблагоприятни за пушачите се смятаха законите на Калифорния и Делауер, забраняващи пушенето във всички барове и ресторанти.