Полицията в най-големия град в Казахстан Алмати задържа десетки антиправителствени протестиращи, които излязоха на улицата, дори когато се очакваше да влезе в сила нов, по-либерален закон за демонстрациите, предаде "Ройтерс".

Централноазиатската нация често е критикувана от групи за защита на правата на човека за изискването на публични митинги да бъдат одобрени от властите. Президентът Касим-Джомарт Токаев обаче подписа закон в края на миналия месец, който премахва тази разпоредба.

Но официалните лица заявиха, че докато законът технически влезе в сила, той ще се нуждае от петдневен срок на предизвестие, преди да бъде приложен на практика. Те поясни още, че опозиционните групи не са уведомили властите за своите планове за митинг и също нарушават правилата за социално дистанциране заради COVID-19.

Полицията обгради основните площади на Алмати, както и улици в близост до района, където се бяха събрали най-малко 100 активисти, разбивайки протестиращите на по-малки групи от по десетки хора.

Една от групите активисти носела плакат с надпис "Не мога да дишам" - препратка към смъртта на Джордж Флойд, невъоръжен американски чернокож, който загина в полицейския арест в Минеаполис, което предизвика размирици в САЩ.

Някои протестиращи пък са скандирали "Старец, махай се!"- препратка бившия президент Нурсултан Назарбаев, който запазва широките правомощия в бившия съветски народ.

Сред другите им искания са оставката на Касим-Джомарт Токаев, съюзник на Назарбаев. 

"Защо хората са бедни в страна, богата на петрол и газ", пишело на един плакат.

След кратка конфронтация полицията е задържала няколко десетки протестиращи.

Богата на петрол нация от 19 милиона души беше силно засегната от спад на цените на суровия продукт, както и от отпадането от романската пандемия на коронавирус. Повече от четири милиона души загубиха доходите си по време на двумесечната изолация, която приключи миналия месец, сочат официалните данни.