Унгарската полиция задържа Мартин Рюмелайн - изпълнителен директор на компанията МАЛ, притежаваща алуминиевия завод, от чието хвостохранилище изтече червена токсична кал и заля няколко селища.

Това съобщи премиерът Виктор Орбан и посочи, че правителството трябва да поеме управлението на злополучната компания и да замрази активите й.

Според него безопасното възстановяване на производството в алуминиевия завод е в интерес на обществото и е необходимо, за да се запазят работните места на хиляди хора.

Междувременно стана ясно, че председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу ще посети Унгария, докато страната се бори с овладяването на последствията от токсичния разлив.

Очаква се петима експерти от ЕС, работещи в сферата на екологичните замърсявания, да започнат работа по справяне с екокатастрофата тази вечер или най-късно утре.

Стотици доброволци, екипи за справяне с бедствията и инженери се опитват да изградят нова дига около химичния резервоар, откъдето започна разливът.

Унгарските власти изразиха по-рано опасенията си, че наличието на пукнатина може да бъде причина за втора токсична вълна, ако прогнозата за големи дъждове другата седмица се окаже вярна.