Президентът на Ливан Емил Лахуд заяви, че в страната ще бъде сформирано временно правителство, ако проправителствените сили и опозицията не могат да достигнат до съгласие и компромис за кандидатурата на новия премиер.

Срокът на президентските пълномощия на Лахуд изтичат на 23 ноември. Съгласно конституцията новият приемник трябва да бъде избран от парламента на страната до 25 септември. За избирането му са необходими 2/3 от гласовете.

Само в такъв случай, казва Емил Лахуд в изявление по ливанската телевизия, избраният президент ще стане глава на „всеки в Ливан". Ако избирането не стане, допълва Лахуд, командващият моята армия ще оглави правителство на преходния период.

Неконституционното правителство на Фуад Синьора, по думите на президента, „не може да поеме властта, ако изборът на президент се окаже невъзможен".

Според мнението на наблюдатели практически няма надежда да може разчитащата на поддръжката на САЩ опозиция, която води и антисирийска политика, и останалата част от опозицията, оглавявана от „Хизбулла", да се договорят за приемлива и за двете страни кандидатура.

И едните, и другите, пише ливанският вестник „Ас Сафир", не се съгласява на нищо друго освен на "избор от техния лагер"

Преходното правителство, въпреки че ще бъде оглавено от ръководителя на армията, по думите на Лахуд, няма да представлява военен кабинет: Задачата на този кабинет ще бъде да изработи във възможно най-кратки срокове „приемлив за всички избирателен закон", на основата на който да могат да се проведат парламентарни избори.

Засега не става ясно дали командващият ливанската армия Мишел Сюлейман е дал съгласието си на оглави т.нар. временно правителство. Преди около месец той напарви изявление във връзка със своя евентуална оставка, ако политическата криза в Ливан не позволява да се избере нов президент и да се сформира ново правителство.

Ливан не за първи път попада в такава ситуация. През 1988 година президентът Амин Жмайел назначи тогавашния командващ армията генерал Мишел Ауна за премиер на преходно правителство. В страна се създаде двувластие и тя се оказа пред опасността от разделение и противопоставяне на религиозен принцип.