Заетостта в Германия достигна рекорден връх през 2019 г., след като по-голямото участие на пазара на труда и засилената имиграция на чуждестранни работници компенсираха демографските промени, обявиха от статистическия институт, цитиран от "Ройтерс".

Броят на заетите се е увеличил с 402 000 или с 0,9 на сто до 45,3 милиона, въпреки че през миналата година икономиката на Германия отчете по-слаб растеж.

Услугите регистрират най-голямо увеличение на годишна база от 319 000. Броят на заетите в производството е нараснал с 59 000, а в строителството с 36 000.

Разрастването на пазара на труда също е помогнало на работниците да получат по-добра работа с подобрено социално осигуряване и по-високи заплати.

Ръстът на заетостта обаче се очаква да се забави тази година, тъй като автомобилните компании и доставчиците на коли са изправени пред по-слабо търсене в чужбина и спорове с мита. Те също така срещат проблеми при адаптирането с по-стриктни регулации след скандала с емисиите от автомобилите и при прехода към производство на електрически автомобили.

Германската икономика вероятно е нараснала с 0,5% през 2019 г. в сравнение с 1,5 на сто през 2018 г. Статистическото бюро ще публикува предварителните данни за БВП на 15 януари.

За 2020 г. правителството прогнозира ръст от 1,0 на сто, което ще бъде подпомогнато от повечето работни дни.