Полските политици, вместо да критикуват белоруския президент Александър Лукашенко за провокираната криза на иракските мигранти на полската граница, трябва да си припомнят своите недалновидни действия за нахлуване в Ирак, коментира официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

"Сега полските политици, които кълнат Лукашенко и обвиняват Минск в проблеми с иракските мигранти, трябва да си спомнят как Ирак беше унищожен с най-активното участие на Варшава", допълва тя.

Полша допълнително увеличава охраната на границата

Полша допълнително увеличава охраната на границата

Силите за териториална отбрана, които са доброволчески формирования, са в пълна готовност да помогнат на военните

Тя обяснява, че "повече от две хиляди полски войници" са нахлули в тази суверенна държава, "за да установят демокрация".

"Защо днес не приемат поне същия брой "благодарни иракчани", чиито предци не са мечтали за такъв живот, изграждайки свой собствен, в собствената си страна, докато безсрамните демократизатори не нахлуят там?", продължава Захарова.

В понеделник сутринта група от стотици бежанци тръгна през територията на Беларус за границата с Полша. Беларуските власти съобщиха, че чужденци, които са близо до границата с Полша, декларират намерението си да влязат на територията на съседна държава и да упражнят правото си да получат статут на бежанец в ЕС.

Полша във връзка с притока на бежанци приведе войските за териториална отбрана в повишена бойна готовност.

ЕС обмисля допълнителни санкции срещу Беларус

ЕС обмисля допълнителни санкции срещу Беларус

Засега обаче няма да вдига огради по границите със страната