Европейският съюз обмисля налагането на допълнителни санкции срещу Беларус на фона на увеличаващия се мигрантски натиск на беларуско-полската граница. Това стана ясно от изявление на Петер Стано, говорител на Европейската служба за външни работи, цитирано от "Спутник".

"Текат дискусии за санкциите срещу режима в Беларус. Взима се предвид нарастващата опасност от използването на миграцията като инструмент", заяви Стано по време на брифинг на Европейската комисия.

Говорителят уточни още, че ЕС не възнамерява да изгражда огради с бодлива тел по границите с Беларус.

Полша увеличи броя на служителите, които охраняват границата, след като по-рано Държавният граничен комитет на Беларус съобщи, че стотици бежанци се придвижват през страната към полска територия. Тези действия Варшава определи като ​​опит за масово насилствено преминаване на границата.

Полша очаква голям инцидент на границата организиран от Беларус заради мигранти

Полша очаква голям инцидент на границата организиран от Беларус заради мигранти

Полските власти са готови за всеки сценарий, Беларус се надява на изстрели и жертви

От началото на 2021 г. повече от 30 хиляди мигранти са се опитали да преминат полско-беларуската граница. Полша въведе извънредно положение в регионите, граничещи с Беларус.

Европейският съюз наложи санкции на режима на Александър Лукашенко, след като през май пътнически самолет на "Райънеър" беше насилствено приземен в Минск, за да бъде арестуван дисидентът и блогър Роман Протасевич, пътуващ на борда. В отговор беларуските власти започнаха да насочват големи потоци от мигранти към границите си с членки на ЕС. 

Литва изпрати войски на границата с Полша и Беларус заради натрупването на мигранти

Литва изпрати войски на границата с Полша и Беларус заради натрупването на мигранти

Литовските власти отказват да кажат колко са войниците и къде точно ще бъдат разположени