"Събитията със самолета на Ryanair бяха предварително планирана провокация. А събитията след това разкриват защо е била необходима тази провокация. За да се предприемат следващи стъпки за задушаване на Беларус, за да се предотврати по-нататъшното ни развитие ". Това заяви пред арабско езичната телевизия Sky News Arabia президентът на Беларус Александър Лукашенко.

Той обстойно коментира отклоняването от курса на самолет на ирландската нискотарифна компания Ryanair от месец май тази година.

Еврокомисар: Принудителното отклоняване на Ryanair беше държавно пиратство

Еврокомисар: Принудителното отклоняване на Ryanair беше държавно пиратство

"Няма да оставим това безнаказано"

Лукашенко определи изявленията, че Беларус е променила маршрута на самолета Ryanair, като фалшиви. Той добави, че Минск "ще се извини на целия свят", ако се докаже обратното.

Междувременно бившият кандидат за президент на Беларус и лидер на местната опозиция Светлана Тихановская се срещна с ръководителя на Ryanair Майкъл О'Лиъри по време на посещение в Ирландия и предложи да подкрепи завеждането на международен иск срещу режима на президента на Беларус Александър Лукашенко "по факта на отвличане на самолет".

Самолет на Ryanair беше принуден да направи аварийно кацане в Минск на 23 май. Лайнерът летеше по маршрут от Атина за Вилнюс.

Беларус към пилота на Ryanair: Имате бомба на борда

Беларус към пилота на Ryanair: Имате бомба на борда

Беларуските власти сами се оплетоха в лъжите си

След кацането белоруските правоохранителни органи задържаха основателя на Telegram канала NEXTA Роман Протасевич, който беше на борда на самолета. Неговата приятелка, рускинята София Сапега, също беше задържана.

Припомняме, че през 2015 г. Протасевич и Путило създадоха канала Nexta в YouTube, а през 2017 г. започнаха да поддържат канал в Telegram. След 9 август 2020 г., когато се проведоха президентските избори в Беларус, техният канал Telegram се превърна в една от основните платформи за опоненти на избрания държавен глава.

През февруари 2021 г. Беларус изпраща документи до Полша за екстрадицията на Путило и Протасевич. КГБ на Беларус също ги включи в списъка на лица, замесени в тероризъм. В съответствие с член 293 от Наказателния кодекс Протасевич може да получи до 15 години затвор. 

Дни след задържането си журналистът се появи на организирана от властите пресконференция. На нея Протасевич заяви, че доброволно сътрудничи на властите