Един от основателите на канала NEXTA Telegram, Роман Протасевич, задържан на летището в Минск, заяви, че не е сключвал сделки с разследването и не е бил принуден да сътрудничи, съобщава ТАСС. 

"Не беше договаряне с разследването. Всичко беше доброволно, никой не ме е принуждавал", каза той на брифинг в Минск в понеделник. 

Протасевич коментира, че дава показания само пред представители на Следствения комитет на Беларус.

Той заяви, че не е променил политическите си възгледи и не е преминал на страната на президента на страната Александър Лукашенко.

"Не съм променил политическите си възгледи, мога честно и открито да кажа, като цяло, пред всички камери, че няма да бъда политически поддръжник на президента на Беларус. Така и ще бъде".

"Да, искрено го уважавам, като човек, който успя да устои на всички нападения, започнали през лятото и продължаващи и до днес. Но няма да бъда привърженик на президента, не преминавам на страната на държавата", добави Протасевич.

Британия иска наказания и съд за лицата, участвали в интервюто с Протасевич

Британия иска наказания и съд за лицата, участвали в интервюто с Протасевич

Рааб: Интервюто е дадено под заплаха от физическо насилие и в условия на ограничаване на свободата

БиБиСи коментира, че Беларус излиза на парад с Протасевич на медийно събитие. Репортер на медията, който първоначално е на брифинга коментира, че явно се е появявал под принуда. "Току-що излязохме. Няма да участвам, когато той явно е там по принуда".

Опозицията на Беларус заяви, че е поредната публична изява, направена под принуда, съобщава "Ройтерс".

Протасевич седи до четирима служители, двама от които в униформа, казвайки, че не е принуден да сътрудничи на властите и че е в добро здравословно състояние.

"При мен всичко е наред. Никой не ме е бил, никой не ме е пипал", обяснява той. "Разбирам щетите, които съм причинил на държавата. Сега искам да направя всичко, което е по силите ми, за да поправя тази ситуация."

"Това не е пресконференция, а сцена или от Кафка, или от Оруел", коментира Франак Вячорка, старши съветник на Светлана Тихановская.

Майката на арестувания Протасевич моли Меркел да съдейства за освобождаването му

Майката на арестувания Протасевич моли Меркел да съдейства за освобождаването му

Иска всички невинни хора да бъдат освободени от затвора