Обединеното кралство вярва, че Роман Протасевич, един от основателите на канала NEXTA Telegram, който бе задържан в Минск, е дал интервю по беларуската телевизия под заплахата от физическо насилие, във връзка с което Лондон иска наказания и съд за участниците в записа на този разговор, заяви външният министър на Великобритания Доминик Рааб.

"Тревожното интервю на Протасевич снощи очевидно е дадено под заплахата от физическо насилие и в условия на ограничение на свободата. Преследването на тези, които защитават човешките права и свободата на медиите в Беларус, трябва да спре. Тези, участващи в заснемането, принудата и постановката на интервютата трябва да носят отговорност".

Интервюто на Протасевич е показано в четвъртък вечерта в предаването "Марков. Нищо лично" по беларуския телевизионен канал ОНТ.

По време на разговор Протасевич прави редица сензационни изявления, по-специално, признавайки вина в организирането и подготовката на действия, които нарушават обществения ред и хвали с уважение Александър Лукашенко, въпреки силните си критики в миналото.

В Беларус принудиха арестувания Протасевич да похвали Лукашенко по телевизията

В Беларус принудиха арестувания Протасевич да похвали Лукашенко по телевизията

Разплакан, той призна, че се опитва да свали Лукашенко от власт