Отклоняването на полета на Ryanair от Беларус беше акт на "държавно пиратство". Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон след среща с част от пътниците в Литва, предаде "Франс прес"

"Това е неприемливо събитие. Имаше отвличане не само на самолет на ЕС с европейски пътници, но и отвличане на европейски ценности и това няма да го толерираме", настоя той.

Полетът от Атина до Вилнюс на 23 май беше принуден да се приземи в Минск, а журналистът дисидент Роман Протасевич и приятелката му София Сапега бяха арестувани, предизвиквайки глобален протест.

В Швейцария заявиха, че полетът на Ryanair е заплашен с бомба след обръщането му към Минск

В Швейцария заявиха, че полетът на Ryanair е заплашен с бомба след обръщането му към Минск

Отговорът към Лукашенко е, че "швейцарските власти не знаят нищо за заплахата от експлозия"

Европа "беше атакувана с този акт на държавно пиратство. Няма да оставим това безнаказано", зарече се Бретон и добави, че ЕС работи по допълнителни икономически санкции срещу Беларус.

Междувременно живеещата в изгнание беларуска опозиционна лидерка Светлана Тихановска по време на посещение в Естония днес обсъди възможни икономически санкции на ЕС с естонския президент Керсти Калюлайд.

Беларуският президент Александър "Лукашенко изведе Беларус по пътя на самоунищожението в името на личната власт и слава", коментира тя на съвместна пресконференция с Калюлайд

"Неговият режим сега представлява заплаха за регионалната и европейската сигурност", допълни Тихановска.

Беларус към пилота на Ryanair: Имате бомба на борда

Беларус към пилота на Ryanair: Имате бомба на борда

Беларуските власти сами се оплетоха в лъжите си

И Тихановска, и Калюлайд бяха облечени в бяло и бяха изложени бели и червени цветя - цветовете на бившия беларуски флаг, който сега се използва от опозицията.

Освен това още два полета на Air France до Москва бяха отложени днес, след като Русия не разреши на пътническите самолети да летят, съобщи руската агенция "Новости".

Френският национален авиопревозвач беше принуден да отмени два полета Париж-Москва миналата седмица, след като не получи разрешение от Русия за планове за полети, заобикалящи територията на Беларус.

Европейският съюз призова авиокомпаниите си да избягват Беларус на фона на възмущение заради принудителното приземяване на самолета на Ryanair.

Русия подчерта, че ще защити Беларус и ще ѝ помогне, ако ЕС наложи санкции.

Столтенберг за отвличането на самолета на Ryanair: Опасен инцидент

Столтенберг за отвличането на самолета на Ryanair: Опасен инцидент

Необходимо е международно разследване...