Задържаният в Беларус опозиционен журналист Роман Протасевич и приятелката му рускиня София Сапега са под домашен арест. Родителите им са информирали руската служба на Би Би Си за това.

"Те все още са под пълен контрол на властите, никой не е оттеглил обвиненията срещу тях. Не ни се казва нищо за състоянието на Рома, за неговия статус", уточни бащата на журналиста Дмитрий.

В Беларус принудиха арестувания Протасевич да похвали Лукашенко по телевизията

В Беларус принудиха арестувания Протасевич да похвали Лукашенко по телевизията

Разплакан, той призна, че се опитва да свали Лукашенко от власт

По думите на бащата на Сапега Сергей Дудич тя живее сама в нает апартамент в Минск. В телефонен разговор с кореспондент на ТАСС той не е потвърдил, но и не е опровергал информацията за поставянето на рускинята под домашен арест.

"Бих искал засега да оставя въпроса ви без коментар", отбелязал Дудич. Представители на защитата на Сапега също не са пожелали да говорят по тази тема.

Адвокатът на рускинята Антон Гашински в ефира на телевизия "Дождь" потвърди информацията за нейното преместване под домашен арест. Той добави, че тя може да се среща с родителите си, като те са обядвали в ресторант вчера.

Здравето на София Сапега е в ред, увери баща ѝ пред RT.

Британия иска наказания и съд за лицата, участвали в интервюто с Протасевич

Британия иска наказания и съд за лицата, участвали в интервюто с Протасевич

Рааб: Интервюто е дадено под заплаха от физическо насилие и в условия на ограничаване на свободата

"Вчера ни беше дадена възможност да се срещнем и да поговорим с нея без бдителния надзор на правоприлагащите органи, в неформална обстановка. Слава Богу, тя изглежда добре, здравето ѝ е в ред", каза Дудич.

"Единственото нещо, което знам, е, че на ръката ѝ няма електронна гривна", добави той и уточни: "Аз също съм обвързан с подписка, така че не мога да разкривам много подробности."

Майката на арестувания Протасевич моли Меркел да съдейства за освобождаването му

Майката на арестувания Протасевич моли Меркел да съдейства за освобождаването му

Иска всички невинни хора да бъдат освободени от затвора

Лидерката на беларуската опозиция Светлана Тихановска определи случилото се като "добра новина", но добави: "Домашен арест - това не е свобода."

Протасевич и Сапега все още са изправени пред обвинения и са "заложници" на системата на беларуския президент Александър Лукашенко, изтъкна тя и допълни: "Ние сме в контакт с родителите на Роман - те не получават никаква информация относно сина си и нямат възможност сами да говорят с него. Те са убедени, че режимът играе игра, използвайки живота на Роман и София." 

В момента над 500 други политически затворници се държат в беларуските затвори, каза Тихановска.

На 23 май беларуските власти принудиха пътнически самолет на Ryanair, летящ от Атина за Вилнюс, да се приземи в Минск и задържаха правителствения критик Протасевич и Сапега, които бяха на борда.

Авторитарният Лукашенко, който управлява Беларус от около 27 години и често е наричан "последният диктатор на Европа", се сблъска с критики за опасно посегателство във въздушното пространство след операцията, която включваше изтребител.