Българските граждани, които закъсаха на летище "Чампино" в Рим, след като полетът им беше отменен, продължават да търсят възможности за прибиране в България.

От Министерството на външните работи заявиха, че голяма част от сънародниците ни не са приели условията на нискотарифната авиокомпания "Райън еър" и са предприели самостоятелни действия за намирането на превоз до България.

180 българи са блокирани на летище "Чампино" в Рим
Обновена

180 българи са блокирани на летище "Чампино" в Рим

Посолството в Рим съдейства на сънародниците ни

От 180 души едва 35 останаха да спят в хотел за сметка на превозвача.
Условията на компанията обаче са сложни - българите бяха настанени в хотел само за тази вечер, а обратният им полет ще бъде чак в края на седмицата. За да бъдат настанени в хотел и за останалите нощувки до заминаването си, сънародниците ни трябва всеки ден да ходят до гишето на "Райън еър" на летището, което всъщност се намира на няколко километра от италианската столица, за да заявят, че чакат обратния полет. Така ще им бъде осигуряван и престой в хотел за всяка вечер поотделно.

Един от пътниците - Владимир Миленков - коментира пред БНР, че тези условия на авиокомпанията са неприемливи. Той пътува с 6-годишното си дете. Българинът разказа, че е наел хотел и ще се прибере със семейството си с полет на националния превозвач "България еър".

Според Владимир най-лошото в цялата ситуация било, че никой не обяснил нищо на закъсалите хора на летището. "Наредиха ни на опашка и всеки трябваше да чака индивидуално решение. Около 4-5 часа чакахме на тази опашка. Междувременно хората, които имаха по-добри възможности и бяха по-организирани, се оправиха сами. Другите чакахме, чакахме и в крайна сметка и ние се оправихме сами, а хората, които нямат възможности, останаха на решенията на авиокомпанията", обясни още той.

Българинът е категоричен, че ще търси обезщетение от авиокомпанията.

По негови изчисления отменения полет на "Райън еър" е струвал на семейството му допълнителни 500 евро.

70 от закъсалите в Рим българи ще чакат до петък, за да се приберат в България

70 от закъсалите в Рим българи ще чакат до петък, за да се приберат в България

Много от сънародниците ни търсят други начини за прибиране в България

Огнян Манолев - друг от нашите сънародници, закъсали в Рим, заяви пред Нова, че също сам е организирал прибирането си до България. "С наши средства успяхме да си купим билети за утре. Ще пътуваме с "България еър". Ние сме две семейства от по трима човека. Билетите обратно до България ни излязоха около 950 лева. Плюс хотел за около 350 лева за тези две нощи. Ако пресметна и разходите за храна, всичко дотук ще излезе около 1500 лева", обясни той.