Полските съдебни реформи за намаляване на възрастовата граница за пенсиониране на съдиите от Върховния съд са в нарушение на законите на ЕС, постанови Съдът на Европейския съюз, цитиран от "Политико".

Съдът е установил, че законът за възрастта за пенсиониране, прокаран през 2018 г., "не е оправдан от легитимна цел и подкопава принципите на несменяемост на съдиите, този принцип е съществено важен за тяхната независимост".

Правилата за пенсиониране на съдиите в Полша нарушавали законодателството на ЕС

Правилата за пенсиониране на съдиите в Полша нарушавали законодателството на ЕС

Удар за евроскептичното правителство на Полша

Управляващата полска партия "Право и справедливост" твърди, че законът за намаляване на възрастовата граница от 70 на 65 г. ще позволи на по-млади съдии да влязат в съдебната система. Партията пояснява, че мярката е необходима, за да се изчисти съдебната система от съдии, които са започнали кариерата си по време на комунистическия режим.

Критици алармират, че управляващите се опитват да политизират съдебната власт.

Намаляването на възрастовата граница за пенсиониране води до отстраняването на 40% от съдиите във Върховния съд, включително и Малгожата Герсдорф, която е председател на съда. Тя отказва да се оттегли, като твърди, че мярката нарушава Конституцията на Полша. Според основния закон тя има шестгодишен мандат до 2020 г.

През октомври евросъдът нареди промените да бъдат замразени, докато вземе решение.

Полша оттегли закона през ноември, но евросъдът обяви, че решението от днес е оправдано, защото не е сигурно дали нарушенията на правото на ЕС са разрешени.

Полша е съдена и по няколко други казуса във връзка с реформите в съдебната система. Европейската комисия стартира процедура по Член 7 срещу Полша за нарушаване на върховенството на закона. Варшава може да изгуби правото си на глас като член на ЕС.

Според евросъда полските мерки водят до съмнения, че се уважава независимостта на съдиите.