Външният министър на Русия Сергей Лавров заяви, че Москва не е против сближаването на Сърбия с държавите от Западните Балкани от една страна и от друга с ЕС, информира IBNA.

Но Лавров подчерта, че предложенията към тези страни да избират между ЕС и Русия "представляват много нечестна политика".

"Президентът Вучич никога не е казвал, че приоритетът на Сърбия да се присъедини към ЕС ще бъде за сметка на Русия. Точно обратното, той винаги е подчертавал, че външнополитическият подход на Сърбия към Русия, подход, който означава сътрудничество с Русия, ще продължи да бъде много важен за Сърбия. Убеден съм, че такава политика отговаря на интересите на сръбския народ", каза Лавров в интервю за новинарската агенция Beta преди визита в Сърбия.

Лавров също каза, че Западът "нарушава джентълменско споразумение НАТО да не се разширява до границите на Русия". "Сега Западът иска да вкара и Балканите в играта", продължи руският дипломат.

Министърът на външните работи на Русия ще посети Сърбия на 21 и 22 февруари.

За Косово той повтори, че Русия ще приеме всяко решение, съгласувано между Белград и Прищина.

По думите му Москва е заинтересована да запази "историческите, духовните и културните си връзки с приятелите си на Балканите".

Лавров изтъкна, че Русия вижда присъствието си на Балканите като "изключително конструктивно".

През историята Русия никога не е носила конфронтация на Балканите, винаги е била неутрална, подчерта дипломатът.