Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви в интервю за "Сръбски телеграф", че Западът се опитва да превърне Балканите в "плацдарм срещу Русия", информират руски медии.

Лавров коментира реакцията на Запада относно близките отношения между Москва и Белград.

Той напомни, че след края на Студената война западните държави са отклонили предложение на Русия за съвместна работа за формиране на архитектура за еднаква и неделима сигурност в Евроатлантика.

Вместо това те избраха задънен път на разширяване на геополитическото пространство под техен контрол, което създава нови разделителни линии на европейския континент, каза той.

По думите му една от тези антируски линии на Запада е организираният и поддържаният от Вашингтон и редица европейски държави въоръжен пуч в Киев през февруари 2014 г.

Изглежда, че уроците от украинската трагедия не са научени от Запада. Сега има настойчиви опити за превръщане на Балканите в още един плацдарм против Русия, предупреди руският топ дипломат.

Според него Белград е пред сериозен натиск с цел да прекъсне сътрудничеството си с Москва.

Лавров коментира и "Турски поток". Той оцени възможността Сърбия да се присъедини към енергийния проект.

По думите му в момента се разглеждат различни предложения за маршрута на газопровода, включително да преминава през България, Сърбия, Унгария и до Австрия.

В същото време ние вземаме под внимание печалните уроци с "Южен поток" и няма да позволим да се повтори тази ситуация, категоричен е външният министър.