Лидерите на държавите от Западните Балкани обявиха, че се ангажират да работят в тясно сътрудничество за премахване на границите с цел свободно движение на хора и стоки между техните държави. Те също повториха, че основната им цел е да се присъединят към Европейския съюз, информира АП.

Няма друга алтернатива на тази цел, се казва в съвместна декларация след срещата.

Северна Македония, Албания и Сърбия все по-близо до „малък Шенген”

Северна Македония, Албания и Сърбия все по-близо до „малък Шенген”

Тримата регионални лидери одобриха декларация за сътрудничество

Премиерите на Албания Еди Рама и на Северна Македония Зоран Заев, заедно със сръбския президент Александър Вучич, се срещнаха в Охрид, за да обсъдят конкретни мерки за създаване на зона за свободна търговия за засилване на икономическия растеж и привличане на чуждестранни инвестиции. Инициативата е определяна като "Мини Шенген".

Босна и Черна гора са готови да се присъединят към зоната. Косово не изпрати представител на срещата.

Албания не иска "малък Шенген", ако не е с Косово

Албания не иска "малък Шенген", ако не е с Косово

Това условие не подлежи на преговори

"Ние обсъдихме нашата мечта да създадем модерни Балкани и по-добро място за живот", коментира Заев.

Вучич каза от своя страна, че търговската инициатива е възможност за страните да спестят повече от 220 милиона евро чрез установяване на съвместни пунктове за митническа проверка и административни услуги.

Ние очакваме драстично да подобрим възможностите за преки чуждестранни инвестиции, каза Вучич и добави, че тази инициатива ще осигури на хората в региона възможност за работа и пътуване без административни пречки.

Сърбия прави "малък Шенген" с Албания и и Северна Македония

Сърбия прави "малък Шенген" с Албания и и Северна Македония

Вучич вече е говорил с Еди Рама и Зоран Заев

От своя страна Рама обеща да работи за "Балкани без граници" и призова Косово да се присъедини към инициативата възможно най-скоро.

Косовският президент Хашим Тачи отказа да вземе участие на срещата, като се мотивира, че е "безсмислена, докато Сърбия и Босна и Херцеговина не признаят независимостта на Косово".

Следващата среща на Западните Балкани ще се проведе в Дуръс, Албания, на 21 декември. Те ще продължат разговорите за задълбочаване на сътрудничеството.