20 случая на западнонилска треска са регистрирани в Гърция от Националния им център за контрол и превенция на заболяванията (KEELPNO), съобщава Нова телевизия. Броят на заболелите е от началото на годината.

Регистрирани са и два смъртни случая.

Вирусът се наблюдава само в района на Арголида в Пелопонес. Медицинската статистиката в Гърция сочи, че в 12 от случаите болестта е придружавана от усложнения в централната нервна система.

Към момента динамиката на разпространението на вируса не може да бъде прогнозирана, твърдят специалисти. Те препоръчват хората да използват индивидуална защита срещу комари като спрейове и мрежи

Западнонилската треска е остро инфекциозно трансмисивно заболяване, протичащо с обрив, лимфаденопатия, придружени понякога от менингит и енцефалит.

Обичайно вирусът се разпространява в тропическите райони, но все по-често ставаме свидетели на разпространението му и в нетропически страни.

Повишен риск от малария в Гърция

Повишен риск от малария в Гърция

В страната вече пръскат против комари

Припомняме, в началото на месец юли стана ясно, че в южната ни съседка има повишен риск от заболяване от малария. Към 6 юли в 46 области в страната имаше обявена опасност от разпространение на болестта.

Съмненията възникваха главно при пациенти, пътуващи из Африка или бежанци. Още тогава властите в Гърция започнаха да пръскат с препарати срещу комари, които са главните разпространители на маларията и на западнонилската треска.