Служители на западното и американското разузнаване обръщат голямо внимание за всякакви признаци на потенциална руска активност на Балканите, според източник, запознат с разузнаването, въпреки че досега не са видели нищо необичайно, съобщи CNN в петък.

Длъжностните лица също следят отблизо използването на руските военни активи в Молдова в кампанията в Украйна.

CNN добавя, че вниманието показва продължаващите опасения на Запада, че амбициите на руския президент Владимир Путин може да са по-големи от Украйна.

Попитан в четвъртък от CBS дали има разузнавателна информация, че Путин възнамерява да премине отвъд Украйна, държавният секретар Антъни Блинкън каза: "Не се нуждаете от разузнаване, за да ви каже, че президентът Путин иска точно това. Той даде ясно да се разбере, че би искал да възстанови съветската империя. Освен това, той би искал да възстанови сфера на влияние около съседните страни, които някога са били част от съветския блок. И освен това, той би искал да се увери, че всички тези страни са някак неутрални".

В Украйна служители на западното разузнаване оценяват, че планът на Русия е да свали правителството в Киев и да създаде приятелско за Русия прокси правителство - но те все още не знаят дали Путин ще се опита да окупира и задържи украинска територия след това.

Балканският фронт на Путин: Започва с Босна, Косово, Северна Македония и Черна гора

Балканският фронт на Путин: Започва с Босна, Косово, Северна Македония и Черна гора

Кремъл подклажда националистически конфликти на Балканите и дестабилизира региона