В Холандия започнаха дългоочакваните парламентарни избори, съобщават "Франс прес" и АП.

Избирателните секции в страната са отворени и 13 милиона гласоподаватели ще могат да упражнят правото си на вот. Секциите отвориха в 8,30 часа и ще затворят в 22 ч. българско време. 

Ключови избори в Холандия

Ключови избори в Холандия

40% все още не са решили за кого да гласуват

Изборите ще бъдат следени отблизо, тъй като биха показали силата на крайнодесния популизъм преди президентските избори във Франция и парламентарните избори в Германия по-късно тази година.

28 партии участват на вота в Холандия, като до 15 могат да влязат в парламента. Поне четири партии ще са необходими за формиране на коалиция.

Според най-новите проучвания Народната партия за свобода и демокрация на премиера Марк Рюте води с 3% пред крайнодясната популистка Партия на свободата на Герт Вилдерс. Само до преди няколко седмици двете формации имаха еднаква подкрепа.

Турция се кани да удари Холандия и с икономически санкции

Турция се кани да удари Холандия и с икономически санкции

След като вече наложи серия дипломатически санкции

Ако Народната партия за свобода и демокрация остане най-голямата в парламента, Марк Рюте за трети път ще бъде премиер на страната.

Рюте определи гласуването като избор между продължаване на статуквото и хаос.

Само преди няколко дни той подчерта, че Холандия трябва да спечели "четвъртфинала".

Изравнени сили между либерали и националисти в Холандия ден преди изборите

Изравнени сили между либерали и националисти в Холандия ден преди изборите

Далеч са от постигането на мнозинство

"Полуфиналът" ще бъде президентският вот във Франция през април и май, а "финалът" на парламентарните избори в Германия през септември, уточни той.

Опасенията са, че антиевропейската партия на Герт Вилдерс може да спечели безпрецедентна подкрепа, но изходът остава непредвидим, тъй като близо 40% от холандците все още не са решили за кого да гласуват. Скандалът с Турция може да ги тласне към крайните националисти.

Холандия трябва да спре „домино ефекта” на популизма, обяви Рюте
Обновена

Холандия трябва да спре „домино ефекта” на популизма, обяви Рюте

Има реален риск на 16 март да се събудим в тази страна и Герт Вилдерс да води

28 партии участват в изборите. Очаква се между 12 и 14 партии да си поделят 150-те депутатски места. За първи път тази година две места може да спечели и първата в Холандия турско-мароканска партия.

Холандците ще гласуват с огромни хартиени бюлетини. Заради притеснения от хакерски атаки те се отказаха от компютрите дори при броенето на гласовете. Затова окончателните резултати ще бъдат обявени от Избирателната комисия една седмица след изборите.