Либералната Народна партия за свобода и демокрация на холандския премиер Марк Рюте е с изравнени сили с Партията на свободата на противника на исляма и краен националист Геерт Вилдерс преди парламентарните избори, които ще се проведат утре.

Това показва социологическо проучване на фона на дипломатическия скандал между Холандия и Турция, който се разрази през уикенда, съобщава ДПА.

И двете партии получават 24 депутатски места и са далеч от осигуряването на мнозинство в 150-местната долна камара на парламента, според допитването, реализирано в понеделник.

12 други партии е възможно да спечелят най-малко едно депутатско място. Партията, която спечели изборите, вероятно ще трябва да сформира многопартийна коалиция, за да управлява.

Рюте и Вилдерс с телевизионен сблъсък дни преди вота

Рюте и Вилдерс с телевизионен сблъсък дни преди вота

ЕС, имиграцията, Турция и исляма бяха основни теми

Зрителите на първия телевизионен дебат между Рюте и Вилдерс снощи смятат, че Рюте е победител в дебата. Според анкетираните 9000 души Рюте се е представил по-добре в практически всички теми. Досега Вилдерс странеше от телевизионни дебати.

Ала социолозите подчертават несигурността, изразена от много избиратели. Около 50 процента все още не са решили за кого да гласуват.