До очакван яростен сблъсък в ефир се стигна по време на 30-минутния телевизионен дебат между холандския премиер Марк Рюте и крайнодесния политик Герт Вилдерс, предадоха световните информационни агенции. Двамата открито заявиха, че няма вариант да управляват съвместно. 

Сред основите обсъждани теми бяха актуални проблеми за страната като обтегнатите отношения с Турция, бъдещата роля на Холандия в ЕС и миграционния натиск. 

Вилдерс повтори познатите си искания за твърди мерки срещу "Ислямизацията" - затваряне на границите за мюсюлмани имигранти, затваряне на джамии, забрана на свещения за исляма Коран и т.н. Той обвини Рюте, че се е превърнал в заложник на турския президент Реджеп Ердоган. 

Както е известно, опитите на турски политици да агитират за предстоящия референдум сред турското население в Холандия и Германия и забраната на властите доведе до огромен скандал. Анкара въведе мерки срещу холандски политици. 

Вилдерс иска също така страната да напусне ЕС, както това ще направи Великобритания (в случая на Холандия - Nexit). Аргументът му е, че чрез тази стъпка страната ще може да бъде господар сама на себе си. 

Това, по думите на Рюте, е грешно решение и ще има висока цена, както опонентът му много добре знае. Той обвини Вилдерс, че прекалено много време отделя да критикува исляма, докато други търсят решения на реалните проблеми. 

Припомняме, че вчерашният дебат се провежда броени дни преди парламентарните избори в сряда. 

Последните социологически проучвания показват, че като цяло има паритет между холандската Партия на свободата (PVV) на крайнодесния политик Герт Вилдерс и либералната Народна партия за свобода и демокрация (VVD) на Рюте.