Руски съд започна разглеждането на ново дело срещу руския опозиционен лидер и активист за борба с корупцията Алексей Навални, съобщава "Франс прес".

Критикът на Кремъл, който излежава вече над една година присъда за измама, е застрашен от още 10 години затвор.

Навални се появи в заседателната зала в затвора си на около 100 км от Москва облечен със затворническа униформа и с обръсната глава. На заседанието присъства и съпругата му Юлия Навалная, според която нарече новите съдебни процедури срещу Навални са незаконни и безчестни. 

Руски съд повдигна още четири обвинения на Навални

Руски съд повдигна още четири обвинения на Навални

Опозиционерът е обвинен в присвояване на 350 млн. рубли

През февруари миналата година Навални беше осъден на 2,5 години затвор по дело за измама, което нарича скалъпено и политическо. Той излежава присъдата си в наказателна колония в Покров, недалеч от Москва. Именно там започна и новият процес срещу него.

В началото на този месец стана ясно, че опозиционерът е обвинен и в злоупотреба с над 4,7 милиона долара дарения за неговите организации - престъпление, което се наказва в Русия с до 10 години затвор.

Навални е застрашен и от 6-месечна присъда за обида на съда по време на заседание миналата година. Двете дела се разглеждат в рамките на един и същи процес.

Русия включи Навални в списъка с "терористи и екстремисти"

Русия включи Навални в списъка с "терористи и екстремисти"

Добавени са и четирима от сподвижниците му