Двама заподозрени крайнодесни екстремисти се явиха пред съд във Франкфурт за повдигане на обвинения в убийството на германския политик Валтер Любке, информира ДПА.

Щефан Ернст е заподозрян за убийството на Любке през юни 2019 г., докато политикът е стоял на верандата си. Извършителят на престъплението бил разгневен от подкрепата на политика за бежанците.

Арестуван е заподозрян за убийството на Валтер Любке

Арестуван е заподозрян за убийството на Валтер Любке

Води се разследване

Любке беше партиен лидер в град Касел, Централна Германия, и член на християндемократите на Ангела Меркел.

Убийството му предизвика голямо недоволство в Германия, където извършваните от крайнодесни екстремисти престъпления зачестяват.

Дълги опашки се образуваха пред съдебната палата във Франкфурт преди да започне съдебният процес. Свързаните с коронавируса рестрикции обаче ограничиха местата в залата. Някои журналисти започнаха да се редят още през нощта, за да си осигурят достъп.

Основният заподозрян, 46-годишният Ернст от Касел, призна, че е извършил престъплението и показа на полицията оръжията си, но по-късно оттегли признанията си.

Крайнодесен симпатизант е убил Валтер Любке

Крайнодесен симпатизант е убил Валтер Любке

Политикът беше убит в началото на юни

В началото на процеса адвокатите на Ернст поискаха отлагане на заседанията заради пандемията от коронавирус. Те също внесоха жалба, че процесът не е безпристрастен.

Маркус Х. пък е обвинен, че е оказал помощ на Ернст при убийството. Смята се, че 44-годишният е свързал предполагаемия убиец с дилър на оръжия и двамата след това са практикували стрелба.

Сега Ернст твърди, че Маркус е бил с него в нощта на убийство и че той всъщност е човекът, който е застрелял Любке. Прокуратурата обаче е убедена, че Ернст е бил сам на мястото на престъплението.

По време на процеса също се очаква Ернст да отговори на обвинения, свързани с нападение с нож по иракски бежанец в началото на 2016 г. Бежанецът е бил намушкан в гърба в град до Касел. Полицията не успя да открие нападателя, въпреки че разследващите сега вярват, че са открили нож в нещата на Ернст, който е използван при нападението. Следователно срещу него ще бъдат повдигнати и обвинения в опит за убийство и нападение.