Афганистан, Пакистан, Китай и САЩ провеждат втори кръг преговори, целящи подготвяне на почвата за преговори, които да прекратят конфликта с талибаните, съобщава китайската телевизия CCTV.

Представители от четирите страни се събраха в афганистанската столица Кабул на еднодневна среща. Фокусът ще бъде насочен към изготвяне на „пътна карта” за постигане на мир в Афганистан. Основната цел е директни разговори между талибаните и афганистанското правителство.

През последните месеци екстремистите засилиха атаките срещу правителствени учреждения и чуждестранни цели в Афганистан. Наблюдатели смятат, че те са част от опита на талибаните да получат по-големи отстъпки.

Миналата седмица се проведе първият кръг от преговори между четирите държави в Исламабад. Представителите на страните се опитват да възобновят мирния процес след пропадането му миналото лято.

Говорител на афганистанското правителство обяви, че Пакистан ще разкрие списък с имената на талибаните, които са готови да преговарят, но до момента все още не са разкрити.