Полша и няколко държави членки на НАТО започнаха най-големите военни учения в централноевропейската страна, докато в същото време държавите от Централна и Източна Европа искат повече гаранции в сигурността заради Русия, съобщава АП.

В започналите днес военни игри Anaconda-16 във Варшава участват 31 хиляди войници от Полша, САЩ и 17 други страни членки на алианса, както и пет държави, партньори на НАТО.

17 държави с военни учения във Финландия

17 държави с военни учения във Финландия

Това съобщават от Военноморските сили на Финландия

Ученията се провеждат само няколко седмици преди важната среща на върха на НАТО във Варшава, на която се очаква да бъде взето решение за разполагане на значителен брой натовски войници и бойна техника в Полша и Балтика. Тези страни в частност са обезпокоени от въоръжения конфликт в Украйна, където Москва подкрепя проруските сепаратисти.

Игрите ще продължат до 16 юни. Те са тест за сътрудничеството между съюзническото командване и войските при отговор срещу военни, химически и киберзаплахи.

Военните учения Anaconda са инициирани от Полша през 2006 година. С всяка изминала година в тях участват повече страни членки на НАТО.