Бенямин Нетаняху е заподозрян в извършване на подкупи, измами и злоупотреба с доверието, съобщава израелската полиция цитирана от Индипендънт.

Израелският премиер е обвинен, че предлага търговски облекчения на собственик на вестници в замяна на положителни оценки в медии във връзка с приемани от него подкупи от холивудски милиардер.

Следователите си осигуриха заповед, с която се опитват да убедят бившия началник на щаба на Нетаняху да свидетелства по делата. Заповедта е издадена и ще остане в сила до 17 септември.

Говорител на г-н Нетаняху заяви, че твърденията са неверни и политически мотивирани. "Ние напълно отхвърляме неоснователните твърдения срещу премиера ... Кампанията за смяна на правителството е в ход, но ще се провали, поради простата причина: няма да има нищо, защото е и нямало нищо".

Израелският главен прокурор Авичай Менделблит заяви, че разговорите с бившия началник на щаба на Нетаняху, Ари Хароу и привличането му за свидетел на държавата, са "напреднали".

Нетаняху е обвинен в извършване на две нарушения. Първият, известен като дело 1000, се отнася до връзките му с Холивудския милиардер и продуцент Арнон Милчан. Докладите показват, че след получаването на пури и шампанско израелският министър-председател лобира пред държавния секретар на САЩ Джон Кери от негово име, докато Милчан се опитвал да получи нова виза в САЩ.

Адвокатът на Нетаняху, Яаков Уайнрот коментира, че "всеки разумен човек знае, че няма нищо престъпно, когато близък приятел дава на приятеля си пури".

В другия случай наречен 2000, Нетаняху е обвинен в предлагането на търговски облекчения на израелския собственик на вестник Арнон Мозес в замяна на по-положително представяне на Нетаняху.

Мозес притежава Yedioth Ahronoth - един от най-големите вестници в Израел. Предполага се, че Нетаняху е предложил да спре разпространението на Израел Хайом. Вестникът е "про-Нетаняху" и е собственост на американския милиардер и донор на републиканската партия Шелдън Аделсън, ако медията на Мозъс представя в по-благоприятна светлина министър-председателя.

Намаляването на разпространението на Израел Хайом, който се разпространява безплатно, ще бъде от полза за Мозес финансово, защото е основният конкурент на неговия вестник в битката за рекламни приходи.