Иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф осъди подновените американски санкции срещу централната банка на Иран като опит да откаже на обикновените иранци достъп до храна и лекарства, предаде "Ройтерс".

По думите му този ход е знак за отчаяние на САЩ.

Съединените щати наложиха нов кръг санкции на Иран, някои от които бяха насочени към централната му банка и суверенен фонд, след атаките срещу петролни съоръжения в Саудитска Арабия, за които Рияд и Вашингтон обвиниха Иран.

Иран отрича участие в нападенията, които първоначално намалиха наполовина производството на петрол от Саудитска Арабия. Отговорност за атаките поеха бунтовниците хуси в Йемен, които са подкрепяни от Иран, и които се сражават срещу коалицията, оглавявяна от Саудитска Арабия в гражданската война в Йемен.

"Това е знак за отчаяние на САЩ. Когато те многократно санкционират една и съща институция, това означава, че опитът им да поставят иранската страна на колене под" максимален натиск "се е провалил", заяви Зариф.

Междувременно в социалните медии имаше съобщения, че редица ирански сървъри и уебсайтове - включително тези на някои нефтохимически фирми - са били подложени на кибератака. 

Тръмп обяви: САЩ налагат санкции на централната банка на Иран

Тръмп обяви: САЩ налагат санкции на централната банка на Иран

Това били най-големите санкции, налагани някога срещу която и да е страна

Организация NetBlocks, която следи свързаността с интернет, заяви, че данните показват прекъсвания на някои интернет услуги в Иран.

Но групата заяви, че въздействието е ограничено, засягайки само конкретни доставчици, а причината е неясна.

Новите санкции са насочени към Централната банка на Иран, която вече беше под други американски санкции, Националния фонд за развитие на Иран - суверенния фонд за богатство на страната - и иранската компания, за която американските служители твърдят, че се използва за укриване на финансови трансфери за ирански военни покупки.

Зариф заяви, че ще се срещне в сряда с външните министри на останалите подписали ядреното споразумение за 2015 г., което беше договорено с Великобритания, Франция, Германия, Китай и Русия, както и Съединените щати.

"Както вече казахме, САЩ могат да присъстват само ако се върнат към ядреното споразумение и прекратят икономическата си война срещу Иран", допълни още Зариф.

Тръмп нареди нови санкции срещу Иран

Тръмп нареди нови санкции срещу Иран

Той използва "Туитър", за да съобщи, че е издал нареждане на финансовия министър Стивън Мнучин

САЩ миналата година се оттеглиха от споразумението и отново наложиха едностранни санкции срещу Иран.

"Надявам се правителството на САЩ да осъзнае, че те вече не са единствената икономическа суперсила в света и че има много държави, които искат да се възползват от иранския пазар", заяви говорителят на външното министерство Абас Мусави.