Съединените щати трябва да компенсират Иран за щети, причинени от санкции, независимо кой ще стане следващият президент на САЩ, заяви иранският министър на външните работи Мохамед Джавад Зариф, предаде "Спутник".

"През 2021 г. президентът Тръмп или друг президент ще седне в Белия дом. Който и да седи там, отговорността на предишното правителство, включително за щетите на иранския народ и икономиката, ще премине върху него", заяви Зариф.

Правителството на САЩ "ще трябва да компенсира щетите, да се върне към международните споразумения, няма значение кой ще бъде в Белия дом", каза той по време на виртуална дискусия в рамките на Средиземноморския диалог.

По-рано иранският президент Хасан Рухани заяви, че Техеран ще преговаря с Вашингтон само в рамките на ядрената сделка и при условие за изплащане на обезщетение за щети. Той подчерта по-рано, че загубите на Иран поради санкциите на САЩ възлизат на около 50 милиарда долара, което е сравнимо с двата бюджета за миналата година.

Вашингтон възстанови санкциите срещу Иран, насочени към нефтената и металната му промишленост, финансовия и банковия сектор, търговията и развитието на оръжия, в допълнение към забраните за пътуване и замразяване на активи, след оттеглянето си през май 2018 г. от Съвместния всеобхватен план за действие за 2015 г., известен обикновено като ядрената сделка в Иран.