Снимка Интерпол обяви за международно издирване лидера на “Ал Кайда” за Ирак Абу Мусаб ал Заркауи.

Издирването започва по молба на Алжир във връзка с отвличането и убийството на двама алжирски дипломати в Ирак през юли 2005 година.

“Червени карти” са изпратени до всичките 184 страни членки на Интерпол, което означава, че те имат право да задържат на своя територия издирвания.

Поздравяваме Алжир за това, че първа предприе тази значима стъпка за издирването на Заркауи. Това ще намали в огромна степен шансовете му да продължи да се укрива, е заявил генералният секретар на Интерпол Роналд Ноубл.

Въпреки, че Абу Мусаб ал Заркауи се търси от няколко страни, за първи път Алжир упълномощава международната полицейска агенция да се заеме с неговото издирване.

В официалната страница на Интерпол е пуснат “паспорта” на издирвания, както и мотивите той да бъде обявен за международно издирване.
В паспорта освен истинското име - Ахмад Фадил Назал ал Кхалайлех, са публикувани и всички известни до момента фотографии на Зркауи.

Припомняме, САЩ са обявили награда от 25 млн. долара за главата на Заркауи, който е отговорен за стотици атентати в Ирак.
Наскоро Военният съд на Йордания – родината на Заркауи, му издаде трета смъртна присъда за извършването на терористичен акт в Йордания през декември 2004 година.

Самият Заркауи в изявления в Интернет с огромна гордост изтъква факта, че собственоръчно е обезглавявал заложници, като някои от убийствата са заснети и пуснати на ислямистки сайтове.
От записите обаче не може да се установи дали наистина физическият убиец на заложниците е Заркауи, защото той винаги е маскиран.