Белият дом се очаква да обяви, че САЩ няма да се оттеглят от ядрената сделка с Иран и президентът Доналд Тръмп ще удължи режима на отмяна на санкциите срещу Ислямската република, пише "Аарец".

Изданието отбелязва, че решението е в противоречие с предизборното обещание на Тръмп САЩ да се оттеглят от сключеното през 2015 г. споразумение с Иран. До решението е достигнато след седмици на вътрешен дебат между висшите служители в администрацията.

Тръмп обаче се очаква да подчертае, че ако Конгресът не намери начин да разреши няколко слаби звена, открити от администрацията му в споразумението, той в определен момент ще изпълни обещанието си да изтегли страната.

Вестник "Ню Йорк таймс" пише, че американският държавник може да наложи последен краен срок на Конгреса и на европейските си съюзници. Тръмп ще обяви, според разпространяваната информация, че ако не бъдат приети мерки за запълване на тези "пролуки", САЩ ще напуснат сделката.

Ако Тръмп наистина удължи режима на отмяна на санкциите срещу Ислямската република, това ще е за трети път от влизането си в Белия дом през януари 2017 г.

Въпреки че санкциите, свързани с ядрената програма на Иран, не се очаква да бъдат върнати днес, администрацията ще предприеме други мерки срещу Техеран, които са свързани с други въпроси, включително ракетната програма и финансовите операции на "Хизбула".

САЩ погват парите на "Хизбула"

САЩ погват парите на "Хизбула"

Барак Обама е отменил програма

Финансовият министър на САЩ Стив Мнучин заяви вчера, че очаква Тръмп да наложи нови санкции на Иран.