Съд в Сараево оправда Насер Орич по обвинения във военни престъпления, съобщава АФП.

Орич е бивш бошняшки военен командир, ръководил босненските въоръжени сили в района на Сребреница по време на войната в Босна през 1992-1995 г.

Той беше обвинен през 2006 г. в извършване на военни престъпления от Международния наказателен трибунал за бивша Югославия в Хага. Обвинението се състои от допускане на убиването на сърби, както и тормозенето на сръбски пленници към края на 1992 и началните месеци на 1993 г. Обвинен е също и в разрушаване на инфраструктурата и домовете на цивилното население в качеството му на военен.

В родината си Орич е смятан за герой и защитник на Сребреница, а в Сърбия - за военнопрестъпник.

50-годишният беше телохранител на бившия югославски президент Слободан Милошевич и един от малкото босненски командири, които са съдени за престъпления срещу сърбите.

Той беше оправдан по обвинения в убийството на трима сръбски затворници през 1992 г. Друг босненски военнослужещ, Сабахудин Мухич, също е оправдан.

Орич защитаваше Сребреница, където около 8000 мюсюлмани бяха избити от сръбските сили - най-голямото клане в Европа от Втората световна война.

През 2006 г. той беше осъден на 2 г. затвор от Международния наказателен съд, тъй като не е направил достатъчно, за да защити сръбското население в Сребреница. При обжалване през 2008 г. беше оправдан, което вбеси сърбите.

Орич беше арестуван в Швейцария през 2015 г. във връзка със сръбска заповед, но беше екстрадиран в страната си, за да се изправи пред съда.

През 2009 г. беше осъден на две години затвор в Сараево за незаконно притежание на оръжие, но впоследствие президентът го помилва.