Последният кръг от въздушни удари на Израел срещу палестински екстремисти в ивицата Газа остави познати образи на извисяващи се спирали от дим и виещи сирени, но нито една от сградите, оставени в развалини от самолетите, не принадлежеше на основния му враг, Хамас, пише Нидал Ал-Мухраби в анализ за "Ройтерс".

Вместо това ударите бяха насочени към подкрепяния от Иран палестински Ислямски джихад, убивайки шестима висши командири, които според Израел са планирали и извършили атаки срещу израелци и унищожавайки десетки ракетни силози, минохвъргачки и тунели в Газа.

Но докато Ислямски джихад изстреля стотици ракети срещу Израел в отговор, Хамас - с ракетен арсенал, оценен на четири пъти по-голям - остана настрани, очевидно не желаейки да види повторение на ожесточения 10-дневен конфликт от май 2021 г.

"Не че Хамас се страхува от конфронтация с Израел, по-скоро не желае да има широкомащабна война толкова скоро", каза регионален дипломат, който има дългогодишен опит в работата с представители на Хамас.

Дипломатът, който участва в преговорите, довели до прекратяване на огъня до избухването миналата седмица, говори при условие на анонимност поради чувствителността на въпроса.

Решението на Израел да избягва насочване към най-мощната палестинска фракция, с която е водил многократни войни през последното десетилетие, сочи сложността на отношенията с група, която управлява Газа от 2007 г., въпреки че израелските официални лица настояват, че военните могат да ударят Хамас по всяко време.

Двете страни може да са заклети врагове, но те споделят интереса да поддържат основно ниво на стабилност в Газа, където 2,3 милиона души живеят в крайбрежен анклав от само 365 квадратни километра между Израел и Египет.

Израел поддържа строга блокада, но почти 20 000 жители на Газа имат право да напуснат анклава, за да работят в Израел или на Западния бряг на работни места, които осигуряват около 3 милиона долара на ден заплати на територия, където около половината население е без работа.

Премиерът Бенямин Нетаняху намекна за изчисленията на Израел относно Хамас в Газа.

"Хамас, подобно на други екстремистки ислямистки движения, развява знамето на унищожаването на Израел, така че е много трудно да се постигнат реални споразумения с тях", каза той тази седмица. "Но има ли определени зони, в които да се маневрира тук? Отговорът е, че когато възпирането е силно, тези зони нарастват съответно."

Управленска отговорност 

Майкъл Милщайн, бивш служител на COGAT, службата, която координира израелското управление над Западния бряг, каза, че има форма на мълчаливо споразумение между двете страни.

"Ние ще предоставим разрешителни, ще насърчим заплатите, ще насърчим всички видове граждански проекти и в замяна вие ще запазите спокойствието в цялата Ивица Газа", каза той.

Израелски официални лица отказаха да коментират ежедневните отношения с властите на Хамас в Газа. Хамас отрича да прави каквито и да било отстъпки на Израел в замяна на икономически ползи.

Ислямският джихад, който няма управленска отговорност в Газа, има по-свободни ръце и напоследък е по-агресивен срещу Израел от Газа, сочейки възможни търкания между двете групи, каза Хани ал-Масри, политически анализатор, базиран в град Рамала на Западния Бряг.

"Пропастта между Хамас и Ислямския джихад се корени във факта, че Хамас има политическа програма и управляваща власт, докато Джихадът няма нито едно от двете", каза той.

Въпреки това израелски служители казват, че Ислямски джихад не би могъл да изстрелва ракети без одобрението на Хамас.

Двете палестински групировки отричат да имат големи различия и казват, че всички решения по време на неотдавнашните боеве са преминали през тяхната съвместна оперативна зала, която координира дейностите на палестински въоръжени групировки в Газа.

Тахер Ал-Ноно, политически съветник на ръководителя на Хамас Исмаил Хания, каза, че има "пълно състояние на хармония и разбирателство". Представител на Ислямския джихад предложи подобна линия.

Следващ тест

"Бригадите Ал Кудс получиха лъвския пай от отговора, тъй като тези, които бяха убити, бяха техни лидери", каза представител на палестински бунтовници, използвайки името на въоръженото крило на Ислямски джихад. "Това беше тактиката."

Следващият потенциален тест за сдържаността на Хамас може да дойде още в четвъртък, когато израелските националисти проведат ежегодно шествие "Ден на знамето" през мюсюлманския квартал на Стария град на Йерусалим, празнувайки победата на Израел във войната в Близкия изток от 1967 г.

Хамас остана настрана от предишни кръгове на битки в Газа между Израел и Ислямски джихад за гладната стачка на представител на Ислямски джихад, който почина в израелски арест по-рано този месец и за високопоставен служител, който беше арестуван миналия август.

Вместо това се стреми да изгради статута си на лидер на палестинската съпротива, като се фокусира върху напрежението на Западния бряг и около джамията Ал-Акса в Йерусалим, най-чувствителната точка между мюсюлманите, за които джамията е третото най-свято място и евреи, които почитат мястото като Храмовия хълм, местоположението на два древни храма.

Хамас насърчи прояви на неподчинение, като това около израелската полицейска атака в комплекса на джамията по време на Рамадан. Десетки бойци на Хамас също бяха убити през последната година по време на ескалация на насилието, която доведе територията до ръба на нова интифада или въстание.

Тъй като 87-годишният палестински президент Махмуд Абас вероятно е към края на времето си на власт, бъдещето на базираната на Западния бряг палестинска администрация е неясно, като потенциалният вакуум ще се отвори, когато Абас напусне сцената.

"Ето защо те (Хамас) съсредоточават своите атаки в Западния бряг", каза регионалният дипломат. "Те нараняват Израел и поставят в неудобно положение палестинската власт пред нейния народ, а също и пред Израел."

Израел и "Ислямски джихад" договориха примирие

Израел и "Ислямски джихад" договориха примирие

След дни на сражения и много жертви