САЩ са постигнали малък или никакъв напредък в аргументирането си как и защо продължават да се издават нареждания за извършване на смъртоносни нападения с безпилотни самолети, въпреки че страната все повече разчита на използването на дрони по света.

Това се отбелязва в изследване на базирания във Вашингтон институт Център „Стимсън”, цитирано от „Франс прес”.

Центърът, който пише по казуса от юни 2014 г., подчертава, че администрацията на президента на САЩ Барак Обама избягва елементарна прозрачност за програмата за използване на безпилотни самолети, която е в основата на САЩ в областта на контратероризма.

По отношение на оправдаването на програмата и цялата правна база – все още остават далеч от американската общественост, пояснява авторът на разследването.

В доклада е изготвена система на оценяване като в образователната система на САЩ (изпитите се оценяват по система А-F, като А е най-високата постижима оценка, а F – най-ниската – б.р.).

Администрацията е получила F или най-ниската оценка в три области: липса на напредък в разкриването на информация по отношение на поразяваните от безпилотните самолети цели, липса на създаване на по-добри механизми за поемане на отговорност и обясняване на правната база на програмата за извършване на смъртоносни безпилотни удари.

Най-високата оценка, дадена на администрацията, е C. Правителството се опитва да приеме нова политика, свързана с използването на безпилотни самолети в американското въздушно пространство, а също така е отчетен напредък по отношение признаването, че използва дрони за въздушни удари в чужди държави.

По време на управлението си Обама драстично разшири програмата за използване на дрони, но администрацията предоставя оскъдна информация.

Критиците на програмата твърдят, че при атаките са убивани цивилни, което води до радикализиране на местното население, където се провеждат подобни нападения.

От юни 2014 година САЩ са извършили такива удари в Афганистан, Либия, Пакистан, Сомалия, Йемен, както и срещу ДАЕШ („Ислямска държава”) в Ирак и Сирия.

От центъра допълват, че най-малко в 12 държави има бази с американски безпилотни самолети, включително Етиопия, Сейшелите и Йемен.

Според Майкъл Хейдън, бивш шеф на ЦРУ, програмата е най-прецизното и ефективно прилагане на огнева мощ в историята на въоръжения конфликт.

През 2014 година центърът призова за по-голяма прозрачност от администрацията на държавния глава на САЩ.