Американски гражданин е убит от застрашеното племе на островите Андаман и Никобар в Индия. Седем рибари, които нелегално са прехвърлили американеца до островите са арестувани, съобщава БиБиСи.

Достъпът до острова е силно ограничен и контактът с племето е забранен. Жителите, наброяващи вече по-малко от 50 души, винаги нападат онези, които се приближават до островите.

Местни медии съобщават, че американският гражданин е мисионер, който искал да се срещне с племето, за да им проповядва християнството. Той е бил идентифициран като Джон Алън Чау.

"Полицията обясни, че Чау преди това е посетил остров Северен Сентинел около четири или пет пъти с помощта на местни рибари. Броят на хората, които принадлежат към племето, е толкова нисък, че дори не разбират как да използват парите. Всъщност е незаконно да има някакъв контакт с тях", коментира журналистът Субир Боумик пред BBC Hindi.

Според източник на АФП, Чау се е опитал и не е успял да стигне до острова на 14 ноември, но след това опитал отново два дни по-късно.

"Той беше нападнат със стрели, но продължи да ходи към тях, рибарите виждат племето, което връзва въже около врата му и завлича тялото, а рибарите отплават изплашени", съобщават журналисти и добавят, че тялото на Чау е открито на 20 ноември.

"Това е труден случай за полицията, не могат да арестуват племето", допълва Боумик.

Много световни организации като базираната в Лондон "Сървайвъл интернешънъл" провеждат кампании, за да спасят няколко племена, които вероятно живеят изолирани на островите повече от 60 000 години.

Застрашените племена са ловци-събирачи, а контактът с външния свят би ги изложил на риск от заболявания, с които никога не са се сблъсквали.

На остров Сентинел са особено уязвими - тяхната пълна изолация означава, че те вероятно нямат имунитет дори и за най-често срещаните заболявания като грип и морбили.