Германският канцлер Ангела Меркел предупреди, че затварянето на използвания от мигранти коридор през Западните Балкани „няма да реши проблема” и този ход „не е устойчив”, цитирана от „Франс прес”.

Припомняме, по-рано Австрия обяви, че балканският маршрут на мигрантите е затворен за постоянно, след като Македония, Сърбия, Хърватия и Словения наложиха още по-рестриктивни мерки по границите си.

Балканският път на мигрантите е затворен за постоянно, обяви Австрия

Балканският път на мигрантите е затворен за постоянно, обяви Австрия

Това ще изпрати ясно съобщение към мигрантите да не пристигат в Европа и ще гарантира стабилността

Не можете да разрешите проблема с вземането на едностранно решение”, каза канцлерът пред общественото радио MDR след предприетите действия.

„Тази ситуация нито е устойчива, нито дълготрайна”, добави тя.

Лично аз смятам, че едностранното решение на Австрия и след това взетите решения от балкански държави очевидно ще ни донесат по-малко бежанци, но те поставят Гърция в много трудна ситуация”, изтъкна Меркел, допълвайки: „Ако не успеем да постигнем споразумение с Турция, Гърция няма да може да поеме тежестта (с мигрантите) за дълъг период”.

Лидерът на Германия призовава да се вземе „решение, което е правилно за всички 28” страни членки.

Заради това търся реално европейско решение, това е, решение за всички 28”, подчерта Ангела Меркел.

В понеделник на извънредна среща ЕС и Турция очертаха мерки за справяне с мигрантската криза. Очаква се на срещата на върха на ЕС на 17-18 март окончателно да бъде сключено споразумение с Анкара.

Турция постигна всичко в Брюксел, ЕС обяви края на нелегалната миграция
Обновена

Турция постигна всичко в Брюксел, ЕС обяви края на нелегалната миграция

Дните на нередовна миграция в Европа са приключили, посочи Туск

Анкара предложи да приеме всички мигранти от гръцка територия, но ще изпраща по един сириец от турска територия към ЕС за всеки приет мигрант. В замяна Турция ще получи помощ от 6,6 милиарда долара, визова либерализация за Шенген и ускоряване на преговорите за присъединяване към съюза.