Завършват Саграда фамилия до 2023 Катедралата "Саграда фамилия" в Барселона, незавършеният архитектурен шедьовър на Антонио Гауди, ще бъде завършена по-рано от предвиденото, пише "Дейли Телеграф".

Първият камък на катедралата е положен през 1882 година и никой не можеше да си представи, че гигантският проект ще бъде завършен преди 2040 година.

Благодарение обаче на туристите, които оставят щедри дарения и усъвършенстването на строителните технологии, стана възможно да бъде определена нова дата за завършването на строителството - 2023 година, когато се навършват 141 години от началото на проекта.

Благодарение на туризма, през последните 5 години и особено през 2001, темпът на работа значително се ускори, заяви ръководителят на проекта Хуан-Хорди Бергос.

Даренията от посетителите на катедралата съставляват 95% от фонда на проекта. През 2002, на 150-годишнината от рождението на Антонио Гауди, "Саграда фамилия" е посетена от над 2 милиона души, а до края на тази година се очаква този рекорд да бъде надхвърлен.

Гауди, наричан "Архитекта на Бог" е работил над този проект почти 40 години, но е знаел, че никога няма да види как последният камък заема мястото си. Дори сега катедралата, в която се смесват готически и модернистичен стил, е построена едва наполовина - остава да бъдат доизградени още 10 кули.

След внезапната смърт на архитекта през 1926, когато го блъска трамвай, група негови колеги и приятели решава да продължат строежа по чертежите и изчисленията, оставени от Гауди. По време на гражданската война сградата устоява, но през 1936 анархистите унищожават всичките записки по строежа.

В момента някои експерти смятат, че по-добре би било катедралата да не се достроява, а да се остави като образец на "процеса на работа".