Безпартиен анализ показва, че 14 милиона американци ще загубят здравните си осигуровки следващата година, след като Републиканската партия предприе действия за замяна на здравната реформа на бившия президент Барак Обама, съобщава АП.

Прогнозите са тежък удар за републиканците, отбелязва осведомителната агенция.

Федералната агенция за бюджета на САЩ към Конгреса е изчислила, че 24 милиона американци ще останат без здравни осигуровки до 2026 г. при изменение на реформата на Обама.

Демократи, някои републиканци и от здравния сектор предупреждават, че мерките ще оставят милиони американци без здравно осигуряване.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подкрепя здравната реформа на републиканците.

Според лидерите на Републиканската партия те се стремят към намаляване на цената на здравните услуги. Те твърдят, че статистиката е подвеждаща, защото много американци, които използват здравното осигуряване според закона на Обама плащат по-висока цена, което прави здравеопазването недостъпно.

Председателят на Камарата на представителите Пол Райън подкрепи новия законопроект за реформиране на здравеопазването. Той подчертава в съобщение, че в анализа на агенцията се пропуска да се споменат допълнителни стъпки на Конгреса и Белия дом, които ще доведат до намаляване на цената и увеличаване на възможностите за избор.

Белият дом също изрази несъгласието си с изнесените прогнози.