Министърът на здравеопазването на Румъния Виктор Костаче подаде оставка и ще бъде заменен от заместника Нелу Татару, обяви премиерът на страната Людовик Орбан, цитиран от "Ройтерс" и "Политико".

 В Румъния пускат възрастните хора навън само за 2 часа

В Румъния пускат възрастните хора навън само за 2 часа

Възрастните хора ще могат да напускат домовете си само за два часа между 11,00 и 13,00 часа

Костаче е подал оставка по лични и професионални причини, уточни премиерът Людовик Орбан. Местни медии предполагат, че оставката му е продиктувана от обявената в столицата Букурещ нереалистична програма за тестове.

В сряда вечерта Костаче заяви по националната телевизия, че всеки жител на Букурещ ще бъде тестван за коронавирус, екипи ще ходят от врата на врата за провеждане на тестовете.

"Съжалявам за оставката му, но от друга страна разбирам и благодаря на министъра", обяви Орбан.

Според местни медии премиерът е поискал оставката на Костаче след изказването му в сряда вечерта.

Румъния има потвърдени 1029 случая на коронавирус и 17 починали. Други 11 румънци са починали от вируса в чужбина. 94 души са се възстановили. На 16 март страната обяви извънредно положение. Болниците се оплакват от недостиг на защитни облекла за здравните работници.

В Букурещ живеят повече от 2 милиона души. В страната се провеждат по едва 2000 теста на ден.

Над 5600 души са глобени през първия ден на новите ограничения, наложени в сряда.

Румъния в пълна блокада от сряда заради коронавируса

Румъния в пълна блокада от сряда заради коронавируса

За да бъде забавено разпространението на вируса

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 416 000 потвърдени случая, а починалите са повече от 18 500. Регистрирани са случаи в 196 държави. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 472 000 случая и над 21 300 починали в 175 държави, възстановили са се около 114 000.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".