Исландският президент даде мандат за съставяне на правителство на лидера на Движение "Леви зелени" Катрин Якобсдотир, каквито бяха и очакванията след вота, предаде "Ройтерс".

След получаването на мандата, лидерът е заявил, че търси широка коалиция. 

През септември премиерът Бярни Бенедиктсон от консервативната Партия на независимостта насрочи избори, след като високопоставен член на трипартийната дясноцентристка коалиция напусна заради съдебен спор.

Тя обаче бе големият губещ на последния вот. 

Лявата коалиция, включваща Движение "Леви зелени", Пиратската партия и Социалдемократическият алианс, ще държи 32 места в 63 местния парламент.

За четвърти път се провеждат избори в Исландия от 2008 г.

Левицата - крайният печеливш след вота в Исландия

Левицата - крайният печеливш след вота в Исландия

Движение "Леви зелени" на Катрин Якобсдотир най-вероятно ще получи възможност за формиране на правителство

Преди година бяха свикани предсрочни избори, след като тогавашният премиер Зигмундур Гунлаугсон беше принуден да подаде оставка, тъй като името му се свързваше с офшорни компании. Повече от 600 исландци - изненадващо висок брой за страна, която е с население от 335 000 души, изплуваха от "Панамските документи", включително Бенедиктсон, който тогава заемаше поста на финансов министър.

Въпреки това Бенедиктсон успя да състави коалиция с центристите от "Светло бъдеще" и с дясноцентристката Реформаторска партия. Това правителство беше с най-краткия мандат в историята на Исландия.