Чернобил трябва да се превърне в зона на международен и вътрешен туризъм, а зоната на изключване - зона на възраждане, заяви президентът на Украйна Вoлoдимир Зеленски в понеделник по време на форум за екология в Украйна, съобщава ТАСС.

"По моя инициатива започна процесът на ревитализиране на зоната за изключване Чернобил и беше одобрена програма за развитие на зоната на Чернобил за три години. Тя предвижда промени в инфраструктурата, нова концепция за развитие на територията, вътрешно и международно популяризиране на Чернобил."

"Тя трябва да се превърне в мощен магнит както за туризма в Украйна, така и за целия свят, а зоната на отчуждението трябва да се превърне в зона на възраждане", обяснява той.

СССР разследвал за тероризъм в Чернобилската авария

СССР разследвал за тероризъм в Чернобилската авария

Нови версии

Не за първи път в Украйна говорят за необходимостта от развитие на туризма в зоната на отчуждението. Първият колоездачен маршрут се появи в зоната на Чернобил миналата година.

Държавната агенция на Украйна за управление на зоната на отчуждението се надява, че велосипедният маршрут ще позволи на посетителите в зоната "да видят уникалния свят на Чернобилския резерват".

Общата дължина на маршрута е над 45 км., а Министерство на културата и информационната политика на Украйна работи, за да гарантира, че зоната на отчуждаване ще бъде включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Украйна отбелязва 35 години от катастрофата в Чернобил

Украйна отбелязва 35 години от катастрофата в Чернобил

Най-тежката ядрена катастрофа в историята

Инцидентът в АЕЦ в Чернобил, намираща се в Киевския регион на Украйна, се случи преди 35 години - на 26 април 1986 г.

По време на тестове на турбинния генератор в четвъртия енергиен блок на станцията се случва експлозия и пожар, което води до най-голямото бедствие в историята на ядрената енергетика.

В резултат на освобождаването на радиоактивни материали, около 600 души от персонала на станцията и пожарникарите са получили високи дози радиация, 28 от тях са починали през 1986 г.

В Чернобилската АЕЦ отново са започнали ядрени реакции, предупредиха учени

В Чернобилската АЕЦ отново са започнали ядрени реакции, предупредиха учени

Решаването на новия проблем няма да бъде лесно