Украинският президент Володимир Зеленски не е приел подадената днес оставка на министър-председателят на Украйна Олексий Хончарук, съобщиха световните информационни агенции. 

По-рано Хончарук подаде оставка след като бе забъркан в скандал и се очакваше държавният глава да се произнесе.

Той обаче призова премиера да остане на поста и продължи изпълнението на задълженията си.

Предложението за оттегляне на премиера подлежи на одобрение от парламента, украинския парламент. Но анализаторите изразиха съмнение, че оставката действително ще стане факт.

Премиерът на Украйна подаде оставка

Премиерът на Украйна подаде оставка

Искал да отхвърли всякакви съмнения относно уважението и доверието в Зеленски

Припомняме, че по-рано стана ясно, че на сайта на украинския президент се е появила електронна петиция, авторите на която настояха Хончарук да бъде уволнен, защото е непригоден за поста.

Това стана, след като канал в YouTube, озаглавен "Как да се заблуди президента", публикува аудиозаписи от предполагаемо неофициално заседание на премиера с министри и ръководители на някои ведомства през декември. В записите звучат неласкателни фрази за Зеленски, а в един от записите украинският лидер е наречен "глупав".

Пресслужбата на правителството заяви, че не разполага с данни за достоверността на тези записи.

Хончарук ръководи правителството от 29 август миналата година, като преди това той беше заместник-началник на канцеларията на президента.

Партията "Опозиционна платформа - За живот" по-рано поиска оставката на украинското правителство воглаве с Олексий Хончарук.