Президентът на Украйна Владимир Зеленски съобщи, че той и другите от делегацията му се отказват от местата си на Световния форум за Холокоста в Йерусалим, за да може оцелели да присъстват на церемонията в Яд Вашем по повод 75 г. от освобождението на "Аушвиц", пише "Таймс ъв Израел".

Зеленски отбеляза, че ще участва на други събития и срещи в Йерусалим.

Полша призова Путин да каже истината за Холокоста в Израел

Полша призова Путин да каже истината за Холокоста в Израел

Заместник-министър на външните работи на Полша отправи призива преди конференция в Израел тази седмица

"Научихме, че много оцелели при Холокоста не могат да посетят Световния форум за Холокоста. Нашата делегация се отказа от местата си, както много израелски министри направиха", написа Зеленски в "Туитър". "Тези хора заслужават тази чест повече от всички.. Ние ще участваме на всички събития и срещи", отбеляза той.

Армейското радио обяви миналата седмица, че само 30 от 800 места на Петия Световен форум за Холокоста са запазени за оцелели при геноцида.

От Яд Вашем обявиха, че решението на Украйна за местата е "объркващо" и буди съжаление.

В Израел живеят 192 000 оцелели от Холокоста

В Израел живеят 192 000 оцелели от Холокоста

14 800 оцелели, или 7% от всички, са починали през последната една година

Междувременно президентът на Русия Владимир Путин и израелският премиер Бенямин Нетаняху направиха кратък коментар преди срещата им в Йерусалим.

Нетаняху приветства "нашия голям приятел, президента на Русия". Той благодари на Путин за силните връзки между двете държави, които служат на регионалния мир.

Путин отговори, че днес си спомнят за жертвите на Холокоста.

Външният министър на Израел Израел Кац заяви пред Путин, че е благодарен на Червената армия, че освободила майка му от "Аушвиц".