Русия изпраща "десетки хиляди" войници и "колосално количество военна техника" в Украйна, подготвяйки следващата си офанзива. За това предупреди украинският президент Володимир Зеленски в реч пред парламента на Южна Корея.

Той поиска военна помощ, заявявайки, че "Южна Корея разполага с военното оборудване, което може да спре руските кораби и ракети", съобщава агенция "Йонхап".

По негови думи до момента руските сили са унищожили почти 300 болници и 938 учебни заведения в цялата страна. Той допълни и че десетки хиляди души вероятно са били убити при руския щурм на град Мариупол в югоизточната част на Украйна.

Зеленски: Русия готви атака в Източна Украйна

Зеленски: Русия готви атака в Източна Украйна

Кремъл върши военни престъпления, припомни украинският президент

Мариупол е унищожен, има десетки хиляди убити, но въпреки това руснаците не спират своята офанзива, подчерта Зеленски във видеообръщението си, съобщава "Ройтерс".

Той подчерта, че Русия умишлено се цели в жилищни райони и добави, че местните власти "дори не могат да изброят смъртните случаи".

От корейското министерство на отбраната съобщават, че по-рано днес украинският силов министър Олексий Резников е поискал в телефонен разговор с корейския си колега военна помощ, включваща системи за противовъздушна отбрана.

Зеленски: Русия не иска само Украйна, а цяла Европа

Зеленски: Русия не иска само Украйна, а цяла Европа

Предупреждение за агресия срещу Стария континент