Президентът на Украйна Владимир Зеленски отстрани председателя на Конституционния съд, който се противопоставя на някои реформи в борбата с корупцията, информира "Ройтерс", позовавайки се на прессекретариата на президента.

Зеленски и Александър Тупицки са в пререкание от миналата година заради антикорупционно законодателство, което може да осигури повече заеми за страната.

Президентът се подписа под указ за отстраняването на Тупицки, който бе назначен на поста от бившия лидер Виктор Янукович през 2013 г.

"Някои съдии от Конституционния съд на Украйна, назначени от Виктор Янукович, които продължават да упражняват властта си, представляват заплаха за държавната независимост и националната сигурност на Украйна", пише в документа, публикуван на страницата на президента.

Няма коментар от Конституционния съд.

Съдът постанови през октомври срещу антикорупционно законодателство, като посочи прекомерността на наказанието при представяне на фалшива информация в данъчните декларации, а също така отмени някои правомощия на агенцията за борба с корупцията НАЗК.

След това Зеленски временно отстрани Тупицки.

Преди той обвини президента, че се опитва да организира "конституционен преврат" с премахването му.

Съдията е разследван по случай за подкупване на свидетел.