Украинският президент Володимир Зеленски създаде в четвъртък съвет за реинтеграция, за да съветва възстановяването на украинското управление над Крим, заявявайки, че освобождаването на полуострова, превзет от Русия през 2014 г., ще се случи със сигурност, съобщава "Ройтерс".

Той говори на събрание в Киев за отбелязване на годишнината от масовото депортиране на кримските татари от полуострова през съветската епоха през 1944 г.

Зеленски каза, че все повече и повече страни осъзнават, че би било невъзможно "да върнат мира в международните отношения и пълната сила на международното право", без първо да върнат Крим.

"Ние продължаваме нашата работа, за да освободим Крим. Това ще се случи със сигурност - пълноценното му връщане към държавната система на Украйна", каза Зеленски пред лидери на татарската общност и висши служители.

Експлозия прекъсна жп трафика в Крим

Експлозия прекъсна жп трафика в Крим

Окупационните власти подозират саботаж

"Ние се готвим да реинтегрираме Крим. Подписах указа за консултативния съвет за реинтеграция и деокупация на нашия Крим и (кримското пристанище) град Севастопол."

Русия не показва признаци да изостави Крим, където се намира нейният черноморски флот, и използва полуострова като платформа за нанасяне на ракетни удари по украински цели.

Киев планира да започне контранастъпление срещу руските сили и се надява това да промени динамиката на войната, която бушува, откакто Москва нахлу в Украйна през февруари миналата година. Украински официални лица многократно са заявявали, че завземането на полуострова от Русия е една от основните й цели.

Зеленски и други официални лица почетоха с минута мълчание жертвите на депортирането през 1944 г. на около 200 000 кримски татари в Сибир и Централна Азия по заповед на съветския лидер Йосиф Сталин.

Зеленски също каза, че Украйна работи усилено за освобождаването на кримските татари, които са задържани в Русия.

Москва отхвърли обвиненията за нарушаване на човешките права в Крим и каза, че референдумът, проведен след превземането на полуострова от руските сили, е показал, че кримчаните наистина искат да бъдат част от Русия.

Референдумът не е признат от повечето държави.

Зеленски може и да се появи лично на срещата на Г-7

Зеленски може и да се появи лично на срещата на Г-7

Всичко ще зависи от ситуацията на бойното поле