Железопътният трафик между Симферопол, столицата на Кримския полуостров, и град Севастопол е спрян, след като товарен влак, превозващ зърно, дерайлира, каза в четвъртък регионалният лидер, назначен от Русия, цитиран от Ройтерс.

Според изявление на кримските железници, дерайлирането е причинено от "намеса на външни лица".

В изявление, публикувано в Telegram, Сергей Аксьонов каза, че вагоните, натоварени със зърно, са дерайлирали и няма пострадали.

По-рано каналът Baza Telegram, който има връзки с руските служби за сигурност, съобщи за експлозия на железопътна линия в региона, който беше анексиран от Русия през 2014 г.

ФСБ разбила украинска мрежа за покушения и саботажи в Крим

ФСБ разбила украинска мрежа за покушения и саботажи в Крим

Мрежата води директно към канцеларията на Володимир Зеленски

Откакто Москва започна настъплението си в Украйна, има много съобщения за саботажи по железниците в Русия, но тази седмица за първи път официални лица потвърждават нападенията.

Според преброяването на независимата медия "Медиазона", публикувано в средата на април, само в около 20 региона на страната от есента насам са задържани над 65 души, по обвинения в саботаж на железопътни линии.

Украйна твърди, че от месеци подготвя контранастъпление, целящо да отблъсне руските сили от територията, която те държат в момента в източната и южната част на страната.

АФП: Саботажи подготвят украинското настъпление

АФП: Саботажи подготвят украинското настъпление

Крим е основна цел