Взривно устройство дерайлира руски товарен влак в регион, граничещ с Украйна, за втори пореден ден във вторник преди очакваната контраофанзива от страна на Киев.

Това коментира АФП.

През последните дни руската територия и Крим, анексиран от Москва през 2014 г., бяха засегнати от поредица от нападения.

През последните четири дни два влака дерайлираха в резултат на експлозии, предполагаем дрон удари петролно депо в Крим, което предизвика огромен пожар, а край Санкт Петербург бяха взривени електропроводи.

Нападенията се случват в момент, когато Русия се подготвя за честването на 9 май - празник, посветен на съветската победа над нацистите, който се превърна в централно събитие по време на управлението на президента Владимир Путин.

Украйна следва обичайната си линия да не поема отговорност за нападенията, които бяха извършени в момент, когато Киев заяви, че приключва подготовката за пролетната офанзива, обявена преди седмици.

Александър Богомаз, губернатор на западната Брянска област в Русия, заяви във вторник, че влак е дерайлирал от "неидентифицирано взривно устройство".

Той каза, че то е избухнало на гара Снежецкая, извън регионалния център Брянск, град с около 370 000 души население, близо до границите с Украйна и Беларус.

"Локомотивът и няколко вагона от влака дерайлираха", каза той и добави, че няма жертви.

Отново дерайлира товарен влак в Брянска област в Русия
Обновена

Отново дерайлира товарен влак в Брянска област в Русия

Този път с 20 вагона

В понеделник подобна експлозия доведе до дерайлиране и запалване на влак край Унеча, в същия регион, но по-близо до границата с Украйна.

По време на продължилата повече от година офанзива Кремъл се опитва да представи Русия като безопасна, докато войските му се сражават в Украйна.

По-рано във вторник той призна, че съществува заплаха за сигурността.

"Разбира се, ние сме наясно, че киевският режим, който стои зад редица такива нападения - терористични атаки - планира да продължи тази линия", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

"Всички наши разузнавателни служби правят всичко необходимо, за да гарантират сигурността", обеща Песков.

Саботаж на железопътни линии

Руските железници също разпространиха изявление, в което се казва, че влакът е дерайлирал поради "намесата на неупълномощени лица в работата на железопътния транспорт.

В него не се споменава за взривно устройство.

Държавният оператор съобщи, че инцидентът е станал в 19:47 ч. местно време (1647 GMT) между Снежецкая и близкото село Белие Берега.

Песков: Ролята на Германия в украинския конфликт нараства

Песков: Ролята на Германия в украинския конфликт нараства

Германия уверява, че ще продължи да помага на Украйна, но ще избягва директна военна конфронтация между НАТО и Русия

Той заяви, че предният локомотив на влака и "около 20 вагона" са дерайлирали и че железопътното движение в този участък е било спряно.

Откакто Москва започна настъплението си в Украйна, има много съобщения за саботажи по железниците в Русия, но тази седмица за първи път официални лица потвърждават нападенията.

Според преброяването на независимата медия "Медиазона", публикувано в средата на април, само в около 20 региона на страната от есента насам са задържани над 65 души, включително една трета от непълнолетните, по обвинения в саботаж на железопътни линии.

Украйна твърди, че от месеци подготвя контранастъпление, целящо да отблъсне руските сили от територията, която те държат в момента в източната и южната част на страната.

Междувременно Дания съобщи, че изпраща военна помощ на Украйна на стойност 1,7 млрд. крони (250 млн. долара), "за да подкрепи предстоящата украинска офанзива".

Пакетът включва автомобили за разминиране, боеприпаси и финансова подкрепа за закупуване на противовъздушна отбрана, се казва в изявление на датското министерство на отбраната.

Кулеба: Решението за членството на Украйна в НАТО зависи от 4 страни

Кулеба: Решението за членството на Украйна в НАТО зависи от 4 страни

А решението за F-16 е въпрос на време и зависи от резултата от контраофанзивата

"Оборудването... е от съществено значение, за да се проправи път на украинските танкове и механизирана пехота на фронтовата линия", заяви изпълняващият длъжността министър на отбраната Трьолс Лунд Поулсен.