България губи 51 милиона от европейските пари за развитие на селските райони, съобщи Нова телевизия с позоваване на Министерството на земеделието и храните.
Парите няма да достигнат до земеделците заради бавни процедури и слаб интерес към зеленото земеделие, признаха от Държавен фонд „Земеделие".

Изгубените средства са от бюджета на програмата за 2010 г. Тогава обаче темповете на усвояване на европейски пари за селските райони все още са бавни, обясняват от фонда.

„Проблемът беше, че ние нямахме договорени средства за първите две години, за да могат да постъпят заявките за плащания", обясни изпълнителният директор Румен Порожанов.

Изявленията бяха направени във връзка с днешни  публикации в медиите, че страната ни може да загуби 200 млн. евро от средствата за земеделие.

За риска от загуба на европейски средства първи сигнализираха от вестник „Сега". Според публикацията, заради мудни процедури България щ есе лиши от около 234 млн. евро.

Сериозен проблем е липсата на агроекологични  проекти, тъй като според изискванията на Брюксел  средствата не може да се пренасочват за други дейности и така парите се губят.

Все още под въпрос са и близо 100-те милиона евро, които общините получиха авансово. Парите бяха прехвърлени към местната власт като спасителна мярка, след като не бяха напълно усвоени за модернизиране на земеделските стопанства. Брюксел обаче все още не е дал разрешение за това.